Laatste Nieuws

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

06 november 2013

Het brandweervak is geen spelletje en daarom is het van groot belang dat we delen wat we zien, maar dan moet wat we zien wel kloppen met de werkelijkheid. 

 

De brandweer maakt al geruime tijd gebruik van de warmtebeeldcamera. Gebleken is dat een onjuist gebruik en misinterpretatie van de beelden gevaar kan opleveren voor brandweerpersoneel. Voor de BOGO was dit een van de redenen om een bijscholing te ontwikkelen.

Een veel gehoorde kreet tijdens het ontwikkelen van deze bijscholing was: “Wat je ziet is wat je nept!”, daarmee wordt gelijk het belang van een bijscholing aangegeven. Een juiste interpretatie van de beelden is enorm belangrijk. Ook kent het gebruik van een warmtebeeldcamera een aantal randvoorwaarden die een grote invloed hebben. Tenslotte is de omgeving waarin de camera gebruikt wordt van invloed op de werking. Wanneer een gebruiker hier niet op de juiste manier mee om kan gaan, heeft het gebruik van een warmtebeeldcamera geen meerwaarde.Tijdens de door de BOGO ontwikkelde bijscholing wordt er gedurende 3 dagdelen uitgebreid ingegaan op een goede toepassing van de in de eigen regio gebruikte warmtebeeldcamera. Er wordt met de eigen camera gewerkt op een gecombineerde theorie/praktijklocatie. Hierbij gaan de specialistische instructeurs onder andere in op warmte en temperatuur, thermodynamica, reflectie en rook. Daarnaast is er uiteraard aandacht voor de effecten die de omgeving heeft op het beeld wat de deelnemer te zien krijgt op zijn warmtebeeldcamera.

 

Heeft u vragen over de mogelijkheden van deze bijscholing in uw regio, neem dan contact op met uw BOGO opleidingscoördinator of regionaal opleidingsmanager.

  • De Netelhorst 17 8051 KE Hattem Tel: (038) 4250380