3 oktober 2018

Bijscholing Compressed Air Foam System (CAFS)

De veranderende inzettactieken (het Kwadrantenmodel) binnen de brandweer brengen ook veranderingen in de te gebruiken technieken met zich mee. Een van de recente technieken is het gebruik van drukluchtschuim bij gebouwbrandbestrijding. CAFS is een vorm van drukluchtschuim (DLS).

De brandweer van het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) heeft alle tankautospuiten laten uitrusten met CAFS. Door deze toepassingen op de tankautospuiten is er behoefte ontstaan aan extra informatie en bijscholing in het gebruik van CAFS.

Het doel van de bijscholing is om alle bevelvoeders, manschappen en voertuigbedienaars bij te scholen in de techniek en tactiek van het gebruik van CAFS alsmede de werking van de pomp bij het gebruik van CAFS. De bijscholing bestaat uit 2 e-modules en 2 praktijkoefeningen waarvan er 1 op een oefencentrum plaatsvindt.

De e-modules zijn ontwikkeld voor alle brandweerfunctionarissen binnen de CLSK, maar zijn zeker ook interessant voor iedereen die kennis wil maken met de werking van CAFS.

De eerste 3 bijscholingsessies hebben inmiddels plaatsgevonden.