3 april 2019

Landelijke evaluatie leergang Manschap

In het voorjaar van 2016 zijn wij – net als de regio’s Brabant-Noord, BON en Rotterdam-Rijnmond – gestart met de nieuwe leergang Manschap. Met de afronding van de eerste opleidingen werd het tijd om de kwaliteit van de onderwijs- en examenproducten te evalueren.

Het IFV heeft met behulp van deelnemers, docenten/instructeurs, examinatoren/beoordelaars, leerwerkplekbegeleiders/trajectbegeleiders en andere betrokkenen in kaart gebracht welke zaken positief beoordeeld worden en waar nog verbetering wenselijk is. Deze evaluatie is te vinden in het rapport Landelijke evaluatie leergang Manschap. De belangrijkste conclusies uit dit rapport zetten we hieronder voor je op een rij:

  • Over het algemeen is iedereen positief over de leergang Manschap. Uit interviews is gebleken dat de betrokkenen de leergang gemiddeld met een 7.0 beoordelen.
  • De deelnemers zijn vooral erg tevreden over de kwaliteit van de docenten/instructeurs, de examinatoren/beoordelaars en de leerwerkplekbegeleiders. Waarvoor complimenten! Het is gelukt om de overgang naar blended learning met hoge kwaliteit neer te zetten.
  • Ook zijn er een aantal zaken waar verbetering mogelijk is. Deze aanbevelingen vind je in hoofdstuk 3 en 4 van het rapport.

In navolging op de evaluatie, wordt het vervolgproject ‘De herziening van de leergang Manschap’ gestart. Inhoudelijke en onderwijskundige experts zullen de komende periode (voorjaar en zomer 2019) de aanbevelingen zorgvuldig bekijken en onderzoeken welke gevolgen deze aanbevelingen hebben. Vervolgens worden de geselecteerde verbeteringen ook uitgevoerd.

Voor vragen over de inhoud van dit bericht kun je terecht bij Eric van Genderen.